Annons:

Bageriet säger upp kommunavtalet:

Joakim Hesselgård är vd på Bageri Guldkringlan, som nu säger upp kommunavtalet. Foto: Simon Henriksson

Bageriet säger upp kommunavtalet: "Inte en bulle, inte en semla"

Det beskrevs vara en mycket viktigt upphandling som Bageri Guldkringlan tog hem för några år sedan. Men det har inte alls blivit som företaget tänkt sig. Nu säger det lokala bageriet upp kommunavtalet och gör en organisationsförändring, där det kan bli tal om varsel.
– Vi förändrar inriktningen på bolaget och det här är inget negativt för oss, säger vd Joakim Hesselgård.

Annons:

Upphandlingen som Guldkringlan tog hem för ett antal år sedan gällde de tre kommunerna Vimmerby, Hultsfred och Västervik. Företaget skulle leverera fäskt bröd till alla kommunala verksamheter, exempelvis skolor, förskolor och äldreboenden. 

Men det har inte alls blivit som man tänkt sig och nu har Guldringklan valt att säga upp avtalet.

– Inledningsvis höll skolor och äldreboenden bra nivå på frallor och bröd. Det var lönsamt för oss och funkade bra. Efter pandemin har vi märkt tydligt att de kommunala verksamheterna beställt mindre och mindre. Fler och fler köper fryst bröd och det finns upphandlade avtal för det också. Det är ett aktivt val kommunerna gör och för oss är det en minskning på 50 till 60 procent från första början. Med det som facit funkar det inte för oss. Vi kan inte köra brödbitar till Virserum eller Mörlunda för 300 kronor. Vi har full förståelse för att kommunerna har besparingskrav, men då måste vi också se om vårt hus, säger Joakim Hesselgård, vd för Guldkringlan.

Att vara ett leveransbageri av den här sorten går inte, menar man.

– Vi får inte betalt för våra produkter helt enkelt. Vi har påtalat flera gånger att man har kontrakt med Guldkringlan, men ändå är det vissa verksamheter som inte lyssnat på det. Vi kan ju se att enhetschefer och andra köpt tårtorna från något annat ställe. Så kommunavtalen har inte sköts hela vägen, men det är svårt att belasta någon. Det är förstås många olika som tar beslut. 

"Inte en enda semla"

Att sitta och vänta på att skolor ska beställa eller inte beställa från vecka till vecka funkar inte, säger Joakim Hesselgård.

– Vi måste ha jämn försäljning och inte från vecka till vecka. Vi ser ju att man vid röda dagar, lov, praoveckor eller ramadan så beställer man ingenting. Det är många veckor om året som försvinner. Att då bara stå och vänta i givakt med personal går inte.

Det här avtalet har inte blivit den grund ni hade tänkt er?

– Nej, så har det inte blivit alls. Grunden i vårt bolag är butiker, ALV och vår satinkaka. Det är skon i vårt bolag skulle jag vilja påstå. 

I början av avtalet köpte kommuner också alltid in exempelvis kanelbullar på kanelbullens dag.

– Då köpte man kanelbullar på kanelbullens dag, wienerbröd på wienerbrödens dag och semlor på fettisdagen. Nu på ett och ett halvt år har vi inte sålt en enda bulle, ett enda wienerbröd eller en enda semla vid dessa dagar. Man tycker att det är roligare att baka själva vid de här speciella dagarna och då faller ju det vi ska göra. Vi är ingen serviceenhet som finns bara när det behövs, utan vi behöver ha kontroll över situationen hela tiden. 

Kan bli varsel

Det uppsagda kommunavtalet gör att Guldkringlan behöver ställa om sin verksamhet.

– Vi kommer genomföra en organisationsförändring och den är ganska kraftig, men också ganska naturlig. Vi har våra butiker och satsningen på torget samt våra stora återkommande kunder. Vi kommer behöva ta bort leverans av bröd till många kunder, så vi förändrar inriktningen på bolaget. Man får gärna köpa bröd av oss, men då är det att köpa och hämta här i butiken och utan avtal.

Rent omsättningsmässigt tror man inte att det här ska påverka. 

– Vi förändrar bolaget och omfödelar resurserna. 

Däremot kommer det få konsekvenser för personalstyrkan. Guldkringlan har i nuläget 22 antal anställda.

– Det kommer inledas MBL-förhandlingar, säger Joakim Hesselgård.

Kan det bli tal om varsel?

– Ja, det kan det bli. 

Hur många som kan varslas är dock oklart. 

"Inte vägen vi vill gå"

Avtalet löper ut i månadsskiftet oktober-november. Däremot har man kvar regionavtalet en tid till.

– Det är inga hard feelings i det här och inget negativt för företaget. Det är inte ekonomiskt hållbart för oss att leverera så små poster av bröd. Tanken är att effektivisera bolaget och organisationen. Nu vill vi lägga fokus på att vara bäst på det vi gör och lägga tid på det vi kan. 

Kan det bli aktuellt igen i framtiden?

– Man vet aldrig vad som händer, så vi låser inga dörrar. Men det inte är den vägen vi vill gå med företaget. Vi ser att våra butiker går bra och uppskattas av kunderna. Vi är delägare i Din Bagare och det är många kollegor i branschen som gjort likadant. Det går mer och mer åt det hållet. 

HÄR kan du läsa hur upphandlingsenhetens Karin Enwall ser på situationen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt