Annons:

Första rivalmötet på tio år:

Filip Gustavsson och Tom Nilsson är profiler i IFK Tuna och Hjorted/Totebo som möts första gången på tio år i seriespel. Bilden är ett montage. Foto: Arkivbild

Första rivalmötet på tio år: "Vill inte förlora mot sina kompisar"

Filip Gustavsson har Hjorted/Totebo som moderklubb. Tom Nilsson hade en utflykt i IFK Tuna. Nu möts de båda haussade division 5-lagen i det första rivalmötet i seriespel på tio år.
– Det blir väldigt speciellt. Man vill inte förlora mot sina barndomskompisar, säger Filip Gustavsson. 

Annons:

Det är så mycket lokalderby det kan bli även om det inte är samma kommun. Kopplingarna mellan Tuna och Hjorted/Totebo är väldigt stora. 

För flera spelare i de två förväntade topplagen i femman blir det en väldigt speciell match på Tunhamra. Inte minst för Tunas hårdföre mittback Filip Gustavsson, som har just Hjorted/Totebo som moderklubb.

– Jag är född i Totebo och spelade där tills jag var 21 år. Sedan blev det ganska naturligt med Tuna för mig. De gick upp i fyran, jag flyttade till Vimmerby och jag och "VG" (Victor Gustavsson) är nära polare. För mig blir det en väldigt speciell match. Jag har många barndomskompisar i H/T och man vill inte förlora en match mot sina kompisar, säger Filip Gustavsson.

Lagen har inte mötts i seriespel på hela tio år. Den gången fanns just Filip Gustavsson i H/T:s tröja.

– Det är väl det hetaste derbyt och H/T har byggt upp matchen ända sedan försäsongen. För dem verkar det väldigt viktigt. Klart det är viktigt för oss också och man vill vinna, men det känns som det är viktigare där.

Varför?

– De har varit nere i sexan och varit lite på dekis. De har inte haft så många heta matcher, men nu är de tillbaka och det ska bli roligt att möta dem. 

"Ett getingbo"

Hjorted/Totebo är en allt annat än blyg nykomling. På papperet har man ett kanonlag och man har också inlett säsongen med tre raka segrar. Tom Nilsson, som gjorde en utflykt till IFK Tuna i division 4, är laddad. 

– Det ska bli jäkligt kul att möta Tuna i en seriematch. För en annan är Tuna det största derbyt och nu när vi inte mötts på så länge, så ska det bli extra kul att göra det.

H/T har inlett vrålstarkt och står på maximala nio poäng. Vid seger i derbyt kan man vara just nio poäng före Tuna, som förvisso har en hängmatch.

– Vi har börjat jättebra, men den här serien känns som ett getingbo. Alla kan ta poäng av alla, men det är klart att man vill trycka dit Tuna. Pressen ligger på dem och vi ska bara fortsätta göra det vi har gjort. 

Vad tycker du om styrkeförhållandena mellan lagen?

– Jag har lite dålig koll på en del nya i Tuna, men de har en trygghet i laget och spets finns det också. Jag tycker nog att Tuna får vara favoriter. 

Vad talar för er?

– Både defensivt och offensivt har allt sett bra ut hittills. Sandholm (Simon) har redan smällt dit sex mål och får vi allt att stämma så kan det gå vägen. Jag tror att högt tempo i matchen gynnar oss mest. 

"Blir mycket kamp"

Filip Gustavsson är inte överraskad över moderklubbens inledning på säsongen.

– De har ett lag man inte behöver skämmas över. De borde nog vara ännu högre upp i seriesystemet egentligen med det laget. Jag tycker nog att Hjorted/Totebo har bäst lag på papperet. Vårt lag börjar bli äldre och alla tränar inte så mycket. 

Hur ser du på er säsongsinledning?

– Det har varit rörigt på försäsongen och nu under inledningen. Vi har halvdan träningsnarvo och inte kommit in i det. Det här är en match vi måste vinna om vi ska vara med i toppen. 

Vad talar för er?

– Jag vet inte vad som talar för någon. Det blir nog mycket kamp och den som hanterar det bäst kommer vinna matchen. 

Tror på publikfest

Men att Hjorted/Totebo ska vara med och slåss om seriesegern vill Tom Nilsson inte säga.

– Där är jag inte ännu, det är långt borta. Vi tar bara en match i taget.

Båda hoppas förstås att det blir en publikfest på Tunhamra.

– Jag hörde något om en buss från Totebo, så det kan nog bli väldigt mycket publik, säger Filip Gustavsson.

– 350 borde det kunna dyka upp, kanske 400. Vädret talar för det, sedan är det lite andra matcher också, men jag hoppas att det kan bli en folkfest, säger Tom Nilsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt