Nyligen stängdes fritidshemmet i Pelarne.
Och redan har det påverkat livet för familjer. Cim Fredriksen har tvingats gå ner i arbetstid – för att lösa ekvationen.
– Jag önskar inte att någon familj skulle behöva ha det såhär, säger Pelarnebon Cim Fredriksen.
Klockan är fem på morgonen. Det är en ovälkomnande septembermorgon, som skriker att hösten är här och redo att ta tag i våra liv.
Kevin, 6, vill inget hellre än att ligga kvar i sängen denna trötta måndag – men han måste upp. För mamma Cim Fredriksen är det en prövning att få upp alla tre barnen så hiskeligt tidigt. Det är emellertid den nya verkligheten efter att fritidset i Pelarne stängdes alldeles nyligen. Nu måste den äldste sonen Kevin skjutsas till Vimmerby.
– Om fritidset i Pelarne hade fått vara kvar, så hade jag kunnat lämna alla tre barnen samtidigt och Kevin kunde ha åkt med bussen till och från skolan. I stället måste vi nu åka till Vimmerby och lämna på fritids och även hämta vissa dagar i veckan. I och med att vi bor utanför Pelarne och jobbar utanför Rumskulla blir det en rejäl omväg att åka in till stan och det innebär bland annat att de yngsta får längre dagar på förskolan, berättar Cim Fredriksen.
Värre i vinter
För Cim och hennes familj har det här påverkat mycket. De har efter mycket kort tid märkt av effekterna.
– Det är tur att Kevin trivs så bra på Gullvivan med många kompisar och fantastisk personal, annars hade det känts ännu jobbigare.
Hur ser en vanlig morgon ut?
– Vi går upp strax efter klockan fem för att hinna lämna på två ställen. Det är inte kul att behöva tvinga upp barnen så tidigt och de ber varje morgon om att få sova lite till. I vinter lär det bli ännu värre med hala vägar och mer kläder att krångla på och av.
Hur har det här påverkat livspusslet?
– Just nu har jag fått gå ner i arbetstid. Vi ska turas om, men den som jobbar heltid hinner bara se barnen två timmar per dag och på de timmarna ska man dessutom hinna med middag, dusch och att förbereda för sängen. Det blir nästan ingen tid kvar till att bara få vara eller till att göra något kul tillsammans. Dessutom blir det betydligt högre bensinkostnad, och bensinen blir ju inte billigare precis.
"Väldigt trött"
Enligt Cim Fredriksen är det såhär många kommer att få det när majoritetens budget blir verklighet även i praktiken – och skolorna i Gullringen och Djursdala och förskolan i Pelarne stängs.
– Det här är absolut inte bra och jag önskar inte att någon familj skulle behöva ha det såhär. Jag vill inte påstå att vi har det särskilt dåligt, man gör ju det bästa av situationen, men man önskar att man kunde få hinna leva lite varje dag och inte bara se veckorna som en transportsträcka till helgen. Tyvärr är det många fler som kommer få det precis såhär om förskolor och skolor läggs ner.
Har ni märkt av någon förändring hos barnen?
– Barn anpassar sig ganska bra, men det här är absolut inte optimalt. Kevin går än så länge bara i förskoleklass så några effekter på studieresultat är svårt att se men det är klart att han är väldigt trött redan klockan ett när han slutar skolan. Han somnar oftast i bilen och bussen på väg hem. Och ska de yngsta få sin nattsömn helt tillgodosedd så borde de sova klockan sex på kvällarna, men så tidigt, direkt efter middagen, kan de inte somna.
Vad skulle du vilja säga till majoriteten?
– Spelar det någon roll? De lyssnar ju inte på oss, men jag tycker att nedläggning av skolor och förskolor borde vara den absolut sista utvägen. Det skulle snarare behövas mer resurser till barnomsorgen, med mer personal och mindre grupper. De vill trycka in fler barn i klassrummen och skära ännu mer på personal och ser bara sifffror. Det är lätt att göra det för att uträkningen ska se bättre ut, men har ni sett hur det ser ut i verkligheten?
Cim Fredriksen tycker inte att beslutet har skötts särskilt snyggt.
– Tar man ett sådant här stort beslut är väl det minsta man kan begära att det ska skötas snyggare än det har gjort. Ta fram konsekvensanalyser och ge alla föräldrar svar på deras frågor. Bevisa för oss att en besparing på våra barn är det absolut bästa. Jag hoppas att det blir många som röstar vid kommande folkomröstning och att alla då inser att det inte bara påverkar landsbygdsbarn och föräldrar, utan även barnen som redan går i stan, det påverkar alla.
Det vet Kim och hennes familj redan om. I dag hinner en av dem se sina tre barn i två timmar.