Nyligen höll Gudrun Schyman ett homeparty i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson
"90 minuter du borde fått i skolan". Så inledde Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman sin föreläsning – eller homeparty, som hon kallar det – i Vimmerby nyligen.
– Vi måste förstå att vi inte har ett jämställt samhälle, säger Gudrun Schyman.
Gudrun Schyman har ägnat sig åt det hon kallar för "homeparty" ända sedan valrörelsen 2014. Till sällskap med minst 25 personer reser hon runt och föreläser om feminism, könsmaktsordningen och patriarkala strukturer.
För inte särskilt länge sedan höll hon ett sådant möte i Vimmerby. Mötesdeltagarna, som var fler än 30, bad hon använda papper och penna – och sedan sprida det hon sa vidare till fem personer var.
– Det här går igenom alla socioekonomiska grupper eller klasser – det spelar ingen roll om man har kapital eller är fattig. Det här är en struktur, som genererar olika makt och olika möjligheter. Av det blir det strukturella konflikter och mönster av makt i samhället till fördel för män, sa Gudrun Schyman (F!).
Hon menar att det här är något som har existerat i alla tider.
– Synsättet har präglat politiken i alla tider, alla partier har nästan ett kvinnoförbund. Varför har man det? Dagens system är 100 år gammalt och skapat av män för män, fortsatte hon.
"Män står för våldet"
Förstås tog Gudrun Schyman upp den brännheta frågan kring Metoo-rörelsen. Hon pratade också om de mansideal hon ser som destruktiva.
– Män ska vara beskyddare och män står för våldet. De flesta kvinnor som dödas gör det efter en relation med mannen de dödas av. Varje dag våldtas 100 kvinnor. 22-26 kvinnor dör varje år. Många kvinnor får sina liv söndertrasade.
Hon beskrev hur män tjänar mer än kvinnor – inom alla områden och om att majoriteten fattigpensionärer är kvinnor.
– Det går igen i LO-gruppen, i TCO-gruppen, i Saco-gruppen. Det går igen överallt och inget mål är uppnått. Kvinnor är ingen minoritet och det finns en tydlig koppling mellan klass och kön. Jobbar vi mot fattigdomen kan vi stärka kvinnors ekonomiska självständighet.
Det är dags att sätta stopp för mäns våld mot kvinnor, säger hon.
– Ska vi ha militära satsningar eller satsningar på välfärd och trygghet? Stridsvagnar eller skolor? Vi ser att kvinnors kroppar är slagfält i kampen om territorier. Ska vi sätta stopp för mäns våld mot kvinnor måste vi omrusta och prata om mänsklig trygghet i stället för territoriell trygghet. Vi löser inte klimatmålen med att befästa Gotland och vi löser inte global terrorism med värnplikt.
"Befruktar det representativa systemet"
Feministiskt initiativs partiledare pratade också om likheterna mellan Miljöpartiet på 1980-talet och dagens Feministiskt initiativ.
– När Miljöpartiet lyfte frågorna om klimatet och hållbarhet så var det något man kunde syssla med på fritiden. Det skulle ingen komma på att säga i dag. Det är det som håller på att hända med F! nu. Vi har sagt i tio års tid att det här är en grundläggande maktfråga, att det handlar om mänskliga rättigheter. När vi kom var det samma sak som för Miljöpartiet och vi utsattes för mobbning. Nu fortsätter vi att vidga idéerna om vad politiken ska innebära. Vi befruktar det representativa systemet.
Hon beskrev även hur Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ är varandras motpoler.
– Det finns en ideologisk motpol och båda går framåt. Sverigedemokraterna fördubblade sig och vi gick fram med 800 procent 2014. Sverigedemokraterna vill gå bakåt 100 år i tiden och de är inte demokratiska. Människor har olika värde och de ser kvinnan som ett komplement till mannen.
"Fast i heteronormen"
Under sin föreläsning, som gick i skyhögt tempo då hon skulle vidare till Kalmar, berörde hon även HBTQ-frågorna.
– Många är fast i heteronormen och ser att det bara finns två kön och att de två könen ska vara med varandra. Vi ser att könsdysfori går upp och det är en global uppgång. Det kan vara flytande och visar att det är en mångfald att vara människa. Vi har en normbildning som faller ut som strukturell diskriminering.
Hon beskriver sin föreläsning som "90 minuter du borde ha fått i skolan, men aldrig fick". Bland annat benämnde hon arbetsmarknaden som könssegregerad.
– Könsmaktsordningen, eller de patriarkala strukturerna, gör att män lyssnar på män och kvinnor lyssnar på män. Män går före hela tiden oavsett vad det handlar om. Vi måste förstå att det här finns i en samtidighet, att det handlar om en maktanalys. Ska vi uppfylla de här målen får vi göra det själva. Vi måste in i maktens korridorer för det är där man kan formulera sig. Nu har ni ett uppdrag att sprida kunskapen vidare i vardagen.