Annons:

Företagarna vill hjälpa politiken med budgetarbetet

Företagarnas ordförande Marcus Alsér vill se ett samarbete med kommunen efter nästa års budget. Foto: Simon Henriksson

Företagarna vill hjälpa politiken med budgetarbetet

Företagarna Vimmerbys ordförande Marcus Alsér har reagerat på budgeten för 2016. Nu vill organisationen samarbeta med politiken i kommunen och bland annat hjälpa till med budgetarbetet i framtiden. – Jag upplever att de tagit emot det här med öppna armar, säger Alsér.

Annons:

Marcus Alsér kritiserade den antagna budgeten för 2016 i God Morgon Vimmerby tidigare idag. Han sade följande: 

– Efter det som hände i måndags måste vi samordna oss. Det är svårt att driva företag med höjd skatt, nedmonterad barnomsorg och ingen kultur. 

Vi lät Företagarnas ordförande utveckla det efteråt. 

– Ska man driva företag i Vimmerby, så blir det svårt att locka hit medarbetare med familjer. Vi har att locka med länets högsta skatt, nedmonterad barnomsorg, ingen möjlighet till tillfredsställelse för att flytta ut till landsbygden, vilket skulle kunna vara en stor attraktionskraft, en försämring av Kulturskolan, vilket påverkar barn och ungdomars möjligheter och där en stor besöksnäring behöver den kompetensen. Sammantaget är det inte bra alls, säger Marcus Alsér. 

Alsér menar att budgeten för nästa år ger en mycket besk eftersmak. 

– Jag har en anställd som flyttat hit från Askersund. Vad tänker han när han läser alla svarta, krigsrubriker om nedmontering och hårda debatter? Vi måste få till något positivt här. Företagarna är en bra aktör, Vimmerby Handel är en bra aktör, Fastighetsklubben är en bra aktör och Gröna Näringar är en bra aktör. Vi behöver hitta ett sätt där vi kan samordna alla, det ska inte handla om handel eller företag eller storföretag, utan något gemensamt. 

Hur ska det gå till?

– Vi är inte på det klara med organisationen, men vi ska organisera ett annat sätt att jobba. Vi har höga medlemsavgifter, men väldigt lite tillfaller det lokala. Vi ska få till ett större incitament för människor att kunna engagera sig och ändra något lokalt utan att behöva engagera sig partipolitiskt. 

Budgetarbetet

Det här innebär också att Företagarna kommer försöka att hjälpa politiken i framtiden. 

– Vi ska försöka klubba det här till årsmötet i februari-mars och skapa en större deaktighet. Det kan handla om att att fibrera stadskärnan, hjälpa till med budgetarbetet eller vara bollplank till kommunen. Vi känner att vi behöver finnas till. 

Hur har diskussionerna med kommunen sett ut?

– Vi har bara haft mindre samtal och nämnt det i ett sammanhang, men vi måste gemensamt hjälpas åt. Vi har ett projekt som heter lokal attraktionskraft, men hur ska det funka om vi själva lokalt inte känner så?

Hur har de tagit emot det?

– Jag upplever att de tagit emot det här med öppna armar. Det är svårt att säga nej till näringslivet. Jag säger det här ur mitt perspektiv, men finns det inga företag finns det inga anställda och finns det inga anställda finns det inte familjer i Vimmerby och finns det inga familjer i Vimmerby så finns det inget behov av barnomsorg och så vidare. 

Har ni påtalat er syn på kommunens budget för politikerna?

– Nej, vi har upplevt att näringslivsrådet inte riktigt fungerat. Men nu har vi haft en diskussion om det här. 

Svårt att förstå

Marcus Alsér har svårt att förstå det ekonomiska läge Vimmerby befinner sig i. 

– Jag förstår inte varför inte utfallet är bättre och jag vill bli mer insatt. Jag skulle gärna engagera mig politiskt, men skulle aldrig riskera mitt varumärke för att bli uthängd som i skolfrågan exempelvis. Jag ser med förskräckelse på nästa val. Vilka ska engagera sig? Vem tar på sig att ha ansvaret för en nämnd? Det här är ingen höger- eller vänsterfråga, utan en fråga om hur vi ska ta oss framåt. 

Hur kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) ser på Företagarnas tankar får ni ta del av senare på Dagens Vimmerby. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt