Annons:

  • Militärövningen inledd i Vimmerby och Målilla – det här ska du tänka på

    Nu är militären på plats i våra trakter för sin övning "Spring Strike 24" och befinner sig bland annat vid VOK-stugan i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

  • Militärövningen inledd i Vimmerby och Målilla – det här ska du tänka på

    Plutonchefen Felix Dahlén arbetsleder, genomför och planerar militärövningen vid VOK-stugan i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

  • Militärövningen inledd i Vimmerby och Målilla – det här ska du tänka på

    Soldat Berg och soldat Raihle är infartsposter till militärernas bas vid VOK-stugan.

  • Militärövningen inledd i Vimmerby och Målilla – det här ska du tänka på

    "Man är jättevälkommen att nyttja stråken, finna naturen och gå förbi och kolla vad vi gör, men man får inte gå in där vi arbetar vid VOK-stugan", säger Felix Dahlén. Foto: Ossian Mathiasson

  • Militärövningen inledd i Vimmerby och Målilla – det här ska du tänka på

Militärövningen inledd i Vimmerby och Målilla – det här ska du tänka på

Nu är militären på plats i våra trakter för sin övning "Spring Strike 24" som ger tydliga avtryck i Vimmerby och Målilla.
– Det övas på konsten att leda sina krigsförband, säger Alf Johansson, kommunikationschef för övningen.

Annons:

Övningen inleddes under den gångna helgen och pågår till och med måndag. Förbanden kommer, i första hand, förläggas i kvadraten som utgörs av Eksjö, Vetlanda, Vimmerby och Målilla, men vissa förband kan också komma att röra sig i förlängningen mot Västervik och Oskarshamn.

På måndagskvällen syntes uppskattningsvis ett 50-tal militärer till i Silverdalen. Kommunikationschefen Alf Johansson förmodar att de har fått en ny order att omgruppera till en ny plats.

– Man vill testa sambandet på riktiga avstånd, som det är i verkliga livet, säger Alf Johansson.

Inga stridsvagnar eller skjutande soldater

Idag syns militärer i Vimmerby och Målilla, som ingår i det Försvarsmakten kallar "Spring Strike 24", som är en sambands- och ledningsövning där 4:e brigadstaben tränar rutiner i ledning och stabstjänst i ordinarie ledningsmiljö.

– Det är bara staberna som leder krigsförbanden som grupperar ute i fält i era områden. Sammanlagt rör det sig om ett 60-tal personer från 4:e brigadstaden och ytterligare sex bataljonsstaber med mellan 20 och 30 personer per stab, berättar Alf Johansson.

Inga stridsvagnar kommer vara synliga med anledning av att det är inga stridande förband som ingår i övningen. Det spelas i stället i en speldator.

Vad går den här övningen ut på i huvudsak?

– Staberna övar sig på att få in information. Någonting har hänt på krigsfältet, hur hanterar vi den informationen i staben, hur analyserar vi detta och hur ges en ny order ut till staberna. Alltså konsten att leda sina krigsförband.

– I verkliga livet sitter inte de och tittar på sina förband, utan de sitter på sina ledningsplatser så här ute i skogen. Så det som händer där ute spelas upp i en speldator, därför har vi inga stridsvagnar eller soldater som är ute och skjuter i terrängen, utan det är staberna som grupperar.

Militärer på plats vid VOK-stugan

Sedan i går kväll är militärer på plats vid VOK-stugan i Vimmerby.

– Vi är här för att gruppera vårt förband. Det innebär att vi ställer våra fordon på plats och upprättar vår förläggning och därifrån kan vi leda våra direkt underställda chefer, säger Felix Dahlén, plutonchefen som arbetsleder, genomför och planerar övningen i Vimmerby. 

Militärerna har tagit sig från Skåne via Eksjö och nu till Vimmerby.

– Jag vet inte exakt hur länge vi kommer vara här i Vimmerby, alltifrån två till sju dagar. Kriget i spelvärlden bestämmer vad som händer. Vi spelar att det är krig och beroende på vad som händer i spelvärlden agerar vi på riktigt. Vi övar utifrån det som händer med spelpjäser. I övningens omfattning spelar vi mot en motståndare som anfaller Sverige och vi agerar utefter hur spelet fortsätter, säger Felix Dahlén. 

Vad kommer ni göra i dag?

– Det är rutintjänst. Vi bemannar våra respektive befattningar tills att vi har samband och att vi kan leda vårt förband. Kopplat mot rutintjänsten är att man förbättrar hur platsen ser ut, så det ser snyggt ut här. Vi betjänar officerarna som gör att de kan leda ut friktioner, bibehåller vår bevakning och har bland annat infartsposter, vilket förbättrar vår förläggning.    

Vad ska Vimmerbyborna tänka på under er pågående militärövning?

– Man är jättevälkommen att nyttja stråken, finna naturen och gå förbi och kolla vad vi gör, men man får inte gå in där vi arbetar vid VOK-stugan. Det är vår arbetsplats, säger Felix Dahlén. 

Lotta Madestam

Ossian Mathiasson

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt