Yxern har förlorat mycket av sina våtmarker. Frågan är om det är för gott eller om det går att återställa sjön. Foto: Bertil Andersson
I morgon hålls ett öppet möte om omdebatterade sjön Yxerns framtid. Då presenterar Calluna sin förstudie. En sak som man kunnat konstatera är att antalet fiskar i sjön minskat med 20–50 procent jämfört med 90-talet.
– Att det är så mycket mindre tyder på att något är allvarligt fel, säger Callunas naturmiljökonsult Håkan Sandsten som gjort förstudien.
I morgon hålls ett avgörande möte för att få en långsiktig lösning på Yxerns problematik. Då presenteras förstudien som miljöföretaget Calluna gjort för de olika parterna: Yxerns Regleringsföretag, Vimmerby kommun, Västerviks kommun, Botorpsströmmens vattenråd, Yxerns fiskevårdsområde och Länsstyrelsen.
Miljökonsulten Håkan Sandsten har aldrig stött på någon märkligare vattendom än den som gällt för Yxern sedan 1938.
– Det finns många vattendomar där man får reglera tre meter upp och ned, men jag har inte sett någon där man får tömma sjön om nivån går under en viss nivå. Som jag ser det fungerar inte vattendomen i dagens samhälle. Det är en väldigt konstig dom.
"Fungerar inte i dagens samhälle"
Sandsten hoppas att morgondagens möte fokuserar på framtida lösningar.
– Det ska bli väldigt spännande och roligt. Jag hoppas att vi får till ett bra möte som fokuserar på lösningar för Yxern snarare än problem bakåt.
Hur ser du på problembilden?
– Det beror på en gammal vattendom från 1938. Den fungerar inte i dagens samhälle och kräver en för stor tappning. Man ska sänka sjön för mycket och vid lågt vattenstånd ska man öppna helt och hållet. Det gjorde man förr för att man ville säkerställa kraftverken, men tappar man sjön helt och hållet händer det saker.
"Inte gratis"
Sandsten tycker att regleringsföretaget har agerat på det sätt som man kan kräva.
– Man ska hålla det nyanserat och en stor djup sjö försvinner inte på grund av att man tappar den på vatten, däremot blir den uppdelad i flera delar. Regleringsföretaget har följt lagen och har gjort helt rätt. De måste följa vattendomen och den är så dumt skriven.
Borde de ha agerat för att förändra domen?
– Att ta fram en sådan här förstudie och söka om miljötillstånd är inte gratis så jag förstår dem. De har bara att förlora på det så jag hade inte heller gjort det.
"Krävs en annan variation"
Vid tillsyn har Sandsten upptäckt att våtmarkerna och sumpskogar torkat igen.
– Det är igenväxt mark nu och det visar att sjön verkligen behöver en bättre reglering. Stora delar av sjön i söder håller på att växa igen och sjön har förlorat alla sina översvämningsmarker och våtmarker. De kan komma tillbaka, men då krävs en annan variation på vattenståndet.
En annan konsekvens av regleringen är att antalet fiskar minskat betydligt. Provfiske visar att det är mellan 20-50 procent mindre fisk i sjön jämfört med på 90-talet.
– Provfisket har visat att det finns många arter, men att det fångades mycket mer fisk på 90-talet än 2000-talet. Det tyder på att något är allvarligt fel. Jag har inte siffran i huvudet, men det var mellan 20-50 procent.
Tre förslag
Calluna har tagit fram tre olika alternativ:
- Vattendomen från 1938 fortsätter att gälla.
- Regleringsdammen i utloppet rivs ut och ersätts av en tröskel.
- Vattendomen omprövas för att möta dagens naturkrav.
De två inblandade kommunerna, Vimmerby och Västervik, har förespråkat alternativ två. Det föreslår även Calluna.
– Jag tycker att det är den bästa vägen att gå, men det finns andra vägar också. Man kanske kan ta det stegvis. Bästa argumenten för en utriving är att djuren kan vandra upp och ned, vilket EU nästan kräver, och att vi inte får de här onaturliga sänkningarna som är väldigt viktiga för de som bor runt sjön.
Sandsten tror på en lösning.
– Jag tror det finns goda möjligheter och det baserar jag på att kommunerna verkligen vill det. De har tagit det på allvar och många högt upp i kommunerna är intresserade. Yxern kan få fantastiska värden och den är vacker med öar och smala sund.
I år är vattennivån i Yxern cirka fyra decimeter högre än vid samma tidsperiod under fjolåret.