Annons:

  • Ointresse för sjön Yxern

    Yxern den 13 december. Lite skillnad mot...

  • Ointresse för sjön Yxern

    ...sjön den 1 augusti tidigare i år. Foton: Tino Åberg

Ointresse för sjön Yxern

Sedan regleringen av sjön Yxern startade 1947 har vattendomens (vattendom 1938) påverkan på biologisk mångfald diskuterats. Att regleringen av sjön inte är bra och har stor påverkan både på djurliv och för de närboende är de flesta helt överens om men av olika orsaker har man aldrig lyckats nå en lösning av den brutala reglering som sjön utsätts för.

Annons:

Enligt min mening beror det på ett ointresse från Yxerns regleringsföretag, de har aldrig någonsin vid ett enda tillfälle presenterat ett godtagbart alternativ utan man har på olika sätt förhalat processen så lång det är möjligt. 

Vem har ansvar för att det blivit så här i Yxern? Ansvaret har verksamhetsutövaren som driver verksamhet i sjön. Vad är då en lämplig åtgärd för Yxern? Det finns två olika sätt, 1. Avveckla verksamheten och riv ut anläggningen och låt naturen ha sin gång. 2. Man söker ett helt nytt tillstånd med en ny modern reglering där man håller ett högre sommarvattenstånd och en ekologisk anpassad flödesregim. Om kraftverken ska vara kvar ska de miljöanpassas med fisktrappor och fingaller.  

Man kan konstatera att både Linköpings kommun, Tekniska verken, Totebo AB inte följer sin egen miljöpolicy med tanke på hur de hanterar Yxern. Angående de subventioner i form av de elcertifikat mellan 2003-2013 som SVT nyheter belyste i sina inslag fick Tekniska verken ut ofattbara 30 miljoner kronor. En privatperson i Linköping som äger Hässeltull och Uddekvarn fick ut på Hässeltull 690 000:- och Uddekvarn 2 070 000:- fabriken Totebo AB fick 609 500:- . Inte ett öre av dessa pengar gick till åtgärder för att minska miljöbelastningen vid kraftverken.  Med detta i åtanke borde pengar inte vara något större problem för bolagen som ingår i Yxerns regleringsföretag att inleda en miljöprocess och antingen skaffa ett nytt modernt miljöbalktillstånd eller helt avveckla regleringsverksamheten.   

Frågor till Yxerns Regleringsföretag 1. Inser verksamhetsutövaren att tappningen är starkt miljöpåverkande och otidsenlig? 2. Förstår verksamhetsutövaren sitt eget ansvar?  3. Varför omprövar ni inte vattendomen själva eller ännu bättre avvecklar verksamheten och river ut anläggningen?

Tino Åberg

Älvräddarna Vimmerby-Västervik

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt