Annons:

Helt klart – barn och unga kan glömma sommarlovskort

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Helt klart – barn och unga kan glömma sommarlovskort

Vimmerbys ungdomar kan helt glömma sommarlovskort igen. Orsaken stavas kommunens ekonomi.
– Det svider lite, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Busskorten över sommaren kallas för sommarlovsbiljetter och erbjudandet från KLT gäller från eleverna som slutat årskurs sex till gymnasiet. Skulle Vimmerby kommun köpt kort till eleverna i samtliga årskullar hade det inneburit en kostnad för cirka 680 000 kronor. 

Vimmerby kommun har, till skillnad från exempelvis grannkommunerna Hultsfred och Västervik, aldrig erbjudit ungdomarna sommarlovskort. Kommunerna i länet agerar också annorlunda. Både Hultsfred och Västervik kommer ha sommarlovskort efter egna modifieringar i sommar. Vimmerby säger dock helt nej till KLT:s erbjudande om sommarlovskort igen.

Vid senaste sammanträdet med kommunstyrelsen var tre olika medborgarförslag om sommarlovskorten uppe, men det blir nej till samtliga. Inte heller den här sommaren tar kommunen KLT:s erbjudande.

– I dagsläget har vi inte ekonomi att införa det här. KLT har inte heller några bra förutsättningar för att ändra det här. KLT ger ett erbjudande där vi kan köpa till ett rabatterat pris, men vi har sagt att vi hellre köper och använder det till de ungdomar som vill ha det. Men det säger KLT nej till, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen. 

Västerviks kommun har gjort en egen modifiering, där endast de ungdomar som kommer gå på gymnasiet till hösten får korten.

– När vi frågade om det gick att göra något, så fick vi svaret att erbjudandet var det som gällde. Med de premisserna som ligger i dag, så har vi inte råd att göra det här. Det svider lite, säger Helen Nilsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt