Annons:

  • Räddningstjänsten och storföretaget övade tillsammans:

    Här övar räddningstjänsten tillsammans med Arla på skarpt läge. Foto: Stefan Härnström

  • Räddningstjänsten och storföretaget övade tillsammans:

    Tommy Bogren från Arla och Ola Ståhlgren på räddningstjänsten.

  • Räddningstjänsten och storföretaget övade tillsammans:
  • Räddningstjänsten och storföretaget övade tillsammans:
  • Räddningstjänsten och storföretaget övade tillsammans:
  • Räddningstjänsten och storföretaget övade tillsammans:

Räddningstjänsten och storföretaget övade tillsammans: "All tid blir viktig"

På tisdagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till Arlas mjölkpulverfabrik i Vimmerby. Den här gången var det ett fiktivt scenario men träningen är ytterst viktig både för räddningstjänstens och Arlas personal.
Dagens Vimmerby var på plats när den första av fyra övningar genomfördes.

Annons:

På området möttes vår reporter av Arlas underhållschef Tommy Bogren och Ola Ståhlgren från räddningstjänsten. Tillsammans hade de tagit fram ett scenario som räddningstjänstens personal skulle lösa.

Scenariot som för stunden var hemligt men som involverade flera moment och en hel del utrustning som man behövde arbeta med.

”Jätteviktigt med lokalkännedom”

Det var inte första gången man övade på Arlaområdet. Tommy berättar om ett tidigare scenario där en hjärt-lungräddning utfördes på en av tankarna utomhus. Då hade man haft interna HLR-kurser på företaget som sedan användes som tema på samövningen.

– Det är jätteviktigt att räddningstjänsten får lokalkännedom om våra lokaler och område. Hur man tar sig in och var saker finns. Vi gjorde tre övningar med räddningstjänsten i höstas. Då var det ett sjukdomsfall och transport som vi övade på. Arla har en egen krisgrupp som har rutiner för olika situationer som kan inträffa.

Första steg i samverkan

Tommy berättar att övningen på tisdagen är ett första steg i samverkan med räddningstjänsten och ett sätt att slipa kunskaperna.

– Den dagen det skulle bli skarpt läge kan man säga att all tid man ”ödslar” idag blir viktig. Vi kommer köra tre tisdagar till så alla fyra grupperna från räddningstjänsten får göra detta.

Från 50 till 90 timmars övningstid

Ola Ståhlgren konstaterar att samövningar med de lokala industrierna är något man skulle vilja göra mer av. Det finns väldigt många olika övningstyper räddningstjänsten måste genomföra så som varma och kalla rökövningar, utrustning som man behöver träna med samt öka övningstiden för RiB-personalen i styrkan, det vill säga de som inte är heltidsanställda utan beredskapsanställda.

– Tidigare har det bara varit 50 timmar på ett helt år så det är väldigt lite övningstid till den utrustning vi har. I år har vi ökade anslag för övningstid så nu är den 90 timmar. För vi känner att vi har utrustningen men inte riktigt den kompetensen på grund av övningstiden.

Arbetar på nya scenarier

Ola fortsätter att berätta att räddningstjänsten får tacka nej till förfrågningar från andra industrier om att öva men att man gärna skulle bekanta sig med alla lokala industrier.

– I händelse av en brand eller vad det nu är, det är ju komplexa byggnader, så måste vi förlita oss på personal på industrierna. Vad är det som är farligt? Vi har insatsplaner för vissa som Åbro och Arla men ändå måste vi förlita oss på att det finns kunnig personal som kan hjälpa, förklarar Ola.

Samarbetet mellan räddningstjänsten och Arla kommer att fortsätta i framtiden och det finns redan nya scenarier som kommer att arbetas fram när det är dags för kommande övningar.

Stefan Härnström

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt